Historiskt om barytonsaxofonen

Har läst en intressant avhandling om barytonsaxofonen inom Jazz (Big Horn: The Baritone Saxophone in Jazz av Kurt R Larson 2005). Saxofonen konstruerades av belgaren Adolphe Sax som fick patent år 1846. Han gick i konkurs två gånger och slutade som dirigent på Operan i Paris. Vissa kompositörer började skriva för saxofon, tex Berlioz, Strauss, Prokofiev och Rossini. Men runt 1800-talets slut hade saxofonen blivit mindre använd. Uppsvinget kom i samband med först världskriget när amerikaska musiker började använda saxofon och tog med sig den till USA. 1917 gjordes den första inspelningen av jazz och där var en sopransaxofon med.

Duke Ellingtons och Count Basies band var stora band från slutet av 20-talet. Harry Carney spelade med Duke Ellington mellan 1927 och 1974, han dog kort efter att Duke Ellington dog. Han behärskade cirkulärandning, det ska finnas en TV-inspelning där höll ut en slutton i 90 sekunder. Han var mycket fäst vid Ellington, var hans chaufför och vän under många år. I Count Basies band spelade Charles Fowlkes, inte lika känd som Harry Carney.

Senare under be-bop tiden fanns det fler barytonsaxofonister som också spelade solo. Serge Charloff spelade med Woody Herman, han blev bara 33 år, mycket beroende på hand tunga heroin-missbruk. Sista åren var han ren och gjorde några berömda inspelningar men kroppen klarade inte mer. Serge spelade i Europe med Herman och blev uppsagd, men Herman var tvungen att återanställa hon för alla noter var borta och Serge hade lärt sig alla arrangemang utantill. Serges mamma var en känd pianolärare, lärare till Keith Jarrett m fl. Cecil Payne spelade med Dizzi Gillespies. Gjorde en turne i Sverige med Rolf Ericson men blev utslängda av polisen för sitt heroinmissbruk. Ersattes av Lars Gullin (som också använde heroin). Leo Parker var ett annat namn, han blev bara 37 och var också tung på heroin. Edmond Gregory spelade med Monk, han blev muslim och bytte namn till Sahib Shihab. Han bodde i Danmark stor del av sitt liv, var engagerad i rasfrågan.

En annan riktning inom jazzen blev west cost jazz som var lite mer cool och arrangerad. Det stora namnet var Gerry Mulligan, han satt i fängelse 6 månader för narkotikamissbruk. Han var en duktig arrangör, var en av hjärnorna bakom Miles Davis Birth of the Cool. Dog i cancer 1996 (jag såg honom i Berwaldhallen på 90-talet).

Ett annat avsnitt i avhandlingen handlar om skandinavisk jazz med framförallt Lars Gullin. Efter Gullin finns en del andra namn, tex Gunnar Bergsten, John Högman, Björn Johansen och John Pål Inderberg. Men mer om det i andra inlägg.

Sista delen handlar om hard-boppers. Här hittar vi Pepper Adams. Han föddes 1930 i Michigan men flyttade snart till New York. Började med klarinett, sedan tenorsax och efter en tid barytonsax. Fick köpa en billigt när han jobbade i en musikaffär i Detroit. Han spelade med dom flesta och var aktiv till sin död 1986. På Youtube finns en kanal dedikerad till Pepper Adams (se länklistan till höger). Andra namn som omnämns är Nick Brignola, Gery Smulyan, Ronnie Cuber och Howard Johnson.

Som avslutning nämns några nykomlingar som Mats Gustafsson (fri jazz), Joe Temperley, Jennifer Hall (som spelar smooth jazz), Cecilia Wennerström (fri jazz bl a).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s