Adolph Sax föddes 6 november 1814

Idag för 200 år sedan föddes Adolph Sax. Han som konstruerade saxofonen.

Läs här om honom eller lyssna på denna site http://www.pri.org/stories/2013-12-03/meet-dangerous-belgian-who-invented-sax eller http://www.npr.org/2014/11/06/361776541/happy-birthday-mr-sax

Den belgiska uppfinnare Adolphe Sax (1814-1894) var upphovsman till saxofonen liksom flera andra musikinstrument.

Sax blev något av en fotnot i historien efter att hans skapelse var nästan bortglömd efter hans död, tills den återupplivades av jazzmusiker som knappt mindes hans namn. Hans liv var rörigt med många kontroverser och tvära kast.

Sax föddes den 6 november 1814 i Dinant , som var en del av Frankrike vid den tiden och annekterades sedan av Nederländerna. Staden tillhör den del som 1830 blev det självständiga landet Belgien. Den äldsta av 11 barn, han hade tur som överlevde sin barndom, då han föll från ett fönster på tredje våningen, svalde ett stift, brändes i en krutolycka och brände sig på en stekpanna, förgiftades tre gånger av rök, slog i huvudet med en gatsten och nästan drunknade i en flod. Han togs hand om hand av sin far Charles Joseph Sax, möbelsnickare som beordrades att göra musikinstrument för ett holländskt arméband och visade sig ha stark kompetens inom det området.

Sax blev lärling hos sin far och studera sång och flöjt. När han var 16 år gjorde Sax förutom att göra bra exempel på befintliga instrument även egna nya. Vid 20 ställde han ut ett en nyckelklarinett , och hans nya basklarinett vann beundran från Francois Antoine Habeneck, ledaren för Parisoperans Orkester, som just passerade genom Bryssel, Belgien.

Men Belgien var för litet för Sax. Vid den belgiska Exhibition (en industrimässa) 1840 presenterade han nio uppfinningar, bland dem en orgel, en metod för att stämma pianon och en ljudreflekterande skärm. Domarna ansåg att Sax var för ung för att ta emot guldmedaljen, och i stället tilldelade honom vermeil (förgyllt silver) . Sax var intresserad av en tidig version av saxofonen från franska operakompositören Fromental Halévy, och han gjorde ett snabbt beslut att bege sig till Paris, huvudstad i musiklivet i den fransktalande världen. Han hade bara 30 franc i fickan.

När han anlände till Paris, var han tvungen att leva i ett skjul och att låna pengar för att få sig själv etablerad. Men hans lycka vände när Halévy presenterade honom för Hector Berlioz, som förutom att vara Frankrikes mest kontroversiella kompositör var också en inflytelserik musikkritiker. År 1842 Sax visade Berlioz en tidig version av barytonsaxofon, ett instrument som skiljer sig från alla andra som hade gjorts fram till den tidpunkten. Det hade ljudstyrka som ett brassinstrument men hade de uttrycksfulla, röstliknande egenskap hos  träblås. Berlioz gav besked om vad han tyckte genom att publicera detta i Journal des débats

”Han [Sax] är en miniräknare, akustiker, och vid behov, ett smältverk, en svarvare och vid behov samtidigt en punktskrivare. Han kan tänka och agera. Han uppfinner och han utför.”

Berlioz fortsatte med att berömma ljudet av Sax : s instrument , som han började snart att producera i sju storlekar från sopranino ända ned till kontrabas , och det dröjde inte länge innan kompositörer började skriva delar till dem i den växande operaorkestrar av tiden. Men det var när Sax bekymmer började. Enligt artikeln om Saxgourmet ” hade exceptionella gåvor till den milda konsten att göra fiender. ” Han Instrumentalister ägnas åt konkurrerande byggare försökte sabotera hans innovationer , vägrar att spela Sax : s bas klarinetter , även Berlioz fortsatte att försvara Sax och skrev ett stycke för det nya instrumentet . Och efter Sax visade sina saxofoner på Paris Industrial Exhibition 1844 , var han tvungen att brottas med anklagelser från en tysk militärorkesterledarevid namn Wieprecht att ett par tyska uppfinnare faktiskt hade varit de första byggarna att utforma både saxofon och Sax s basklarinett . Tyska musiker backas upp bedrägeriet genom att beställa Sax instrument från Paris , putsning ut etsning av Sax namn i mässing , och skicka instrumenten tillbaka till Frankrike .

Sax försvarade sig med kraft . Den tyska anklagelser behandlades vid en betydelsefull kraftmätning i den tyska staden Koblenz , i närvaro av sådana kändisar som kompositören Franz Liszt : Wieprecht hävdade att han och andra tyska musiker var redan bekanta med Sax : s instrument , men när räckte verkliga exempel , han kunde spela basklarinett endast dåligt , och saxofon inte alls. Wieprecht gick en omedelbar omvandling och blev en av Sax nya sponsorer och Sax meddelat storsint att han skulle vänta ytterligare ett år innan färdig sin patentansökan för att se om någon annan kan ge ett verkligt saxofon .

Fick sitt patent
Sax fick sitt patent 1846 och vann sin guldmedaljvid Paris Industrial Exposition 1849. Detta inte slut hans juridiska problem , men eftersom stämningar fortsatte att plåga honom i åratal . Sax verkstad sålde cirka 20.000 instrument mellan 1843 och 1860 , men han var en begåvad pengar chef , och försäljningen var inte tillräckligt för att hålla honom lösningsmedel . Han ansökte om konkurs tre gånger , 1852 , 1873 och 1877, och han räddades från en fjärde debacle endast genom ingripande av en annan av hans beundrare , kejsar Napoleon III . Sax fortsatte att ta fram förbättringar av sina instrument , och han undervisade vid Pariskonservatorietsom börjar 1858 .

År 1858 Sax fick diagnosen läppcancer, i allmänhet en dödsdom vid den tiden, men han lyckades behandlad av en afro – fransk herbalist . Han hade fem barn av en spansk födda älskarinna , Louise – Adèle Maor , som han gifte sig aldrig , enligt uppgift för att han inte ville erkänna sambands eftersom han kände hennes familj var för dålig. Sax son Adolphe – Edouard följde honom in i verksamheten och bibehöll Sax verkstaden i det tjugonde århundradet ; det absorberades av Selmer företaget , som fortfarande existerar i dag , 1928. Sax skrev en metod eller studerande ” handbok för saxofon och fortsatte att främja den kraftigt inom klassisk musik , men det har aldrig fångats på starkt i symfoniorkester.

År 1870 Sax ståndpunkt vid Pariskonservatorietavslutades i efterdyningarna av det fransk – tyska kriget , och han levde sina sista år i knappa omständigheter , hålls ur fattigdom än med liten pension ordnas för honom av en beundrare . Vid tiden för sin död den 7 februari 1894 vid en ålder av 80 , Sax kan ha fruktat att hans livsverk hade äventyrats ; saxofonen var väl förankrade i band musik men hade lite närvaro i den klassiska sfären . Han hade ingen möjlighet att veta att hans skapelse , transplanteras till USA och utspridda staden New Orleans från militärmusiker som återvänder från det spansk- amerikanska kriget omkring 1900 , skulle utvecklas till en ikon av amerikansk musik , spelade entusiastiskt av musiker som sträcker från skolbarn upp till Bill Clinton , den fyrtioandra president i USA .

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s